Békéscsaba-Szeged vasútvonal

A nagy múltú Békéscsaba-Szeged vasútvonalhoz kapcsolódó feladatokat végzett el a RailCert Hungary Kft.

A 135-ös számú Békéscsaba-Szeged fővonal az országos vasúti törzshálózat részeként kiemelt jelentőségű. A RailCert Hungary Kft. három alrendszerre vonatkozóan tett eleget Tanúsítói feladatainak, mely következtében 2022. október 3-án EK (NoBo)- és NSZ (DeBo) Közbenső Hitelesítési Nyilatkozatokat (ISV-ket) adott ki Energia (ENE), Infrastruktúra (INF), valamint Pályamenti ellenőrző-irányító és jelző (CCS) alrendszerekre.

A megfelelőségértékelési eljárás ENE alrendszer tekintetében általános tervezési (engedélyezési) fázisra vonatkozóan került lefolytatásra. A létesítendő felsővezeték maximum 160 km/h sebességgel közlekedő villamos vontatójárművek táplálására alkalmas kivitelben készül majd a nyíltvonali vágányok felett.

Az infrastruktúra alrendszert érintő fejlesztésekbe tartozik; a szegedi pályaudvar fővágányainak helyben történő átépítése és víztelenítése, valamint a szakaszon található állomások és megállóhelyek korszerűsítése. A teljes vonalat 225 kN tengelyterhelésre, 54-es rendszerű felépítménnyel tervezik megépíteni az állomási fő- és nyíltvonali vágányok esetében.

CCS alrendszerben a tervezett berendezések között van Szeged-Személy-Szeged-Kecskés között egy új ellenmenet, Szeged-Kecskés, Szeged-Rókus, Kútvölgy és Székkutas, valamint Csorvás és Telekgerendás állomásokon új D-55 rendszerű jelfogós biztosítóberendezés tengelyszámlálós foglaltságérzékeléssel. Békéscsaba állomáson az új vonali berendezéseket a helyi elektronikus biztosítóberendezéshez való csatlakoztatása, valamint a szegedi KÖFI központba Szeged-Rókus állomás új D55 biztosítóberendezés integrálása is a projekt részét képezte az említett alrendszeren belül.

Cégünk független Tanúsító Szervezetként mindhárom alrendszerre kiadta a szükséges Közbenső Hitelesítés Nyilatkozatokat, ezzel is hozzájárult hazánk egyik nagy hagyományú vasútvonalának jövőbeni sikeres megújításához.

Tekintse meg lezárt és folyamatban lévő tanúsítási eljárásainkat honlapunkon a „Projektjeink” menüben: https://railcert.hu/projektjeink/