Társadalmi szerepvállalásunk

A társadalmi szerepvállalás már Magyarországon is fontos feladata egy jól működő cégnek.
A RailCert Hungary Kft. minden évben egy olyan szervezetet támogat, amelynek tevékenysége összhangban áll Társaságunk társadalmi felelősségvállalás szemléletével.
Hiszünk abban, hogy valamennyi emberi jog és alapvető szabadság teljes és egyenlő gyakorlása, védelme és biztosítása minden látássérült személyt is megillet.
A nonprofit szervezet kiválasztásakor fontos szempont volt számunkra a szervezet által végzett tevékenység társadalmi ismertsége és elismertsége, valamint fenntarthatósága.

A fentiek jegyében – követve a 2020-as évben megkezdett, hagyományteremtő cselekvésünket – tavaly is egy olyan szervezetet választottunk Kedvezményezettként, amelynek tevékenysége mellett teljes mértékben kiállunk, és akiknek mindennapi feladatát a közös cél eléréséhez elengedhetetlennek tartunk.

2021-ben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által kiemelkedő színvonalon működtetett vakvezető kutya kiképzőközpont működésének fenntartásához, és ezáltal egy vakvezető kutya kiképzéséhez járultunk hozzá.

Miért fontosak a vakvezető kutyák?

Egy látássérült személy számára a vakvezető kutya nemcsak hű társ, hanem egyben az önálló életvitelhez szükséges segítő is, akivel magabiztosabban közlekedhet, ügyet intézhet, dolgozhat és kapcsolatot teremthet. Feladata, hogy a látássérült embert biztonságosan vezesse például a közúti forgalomban. Megállással jelzi az akadályokat, majd biztonságosan kikerülve azokat, utat keres bonyolultabb akadályok – például útlezárások vagy a járdán parkoló autók – esetén, valamint meghatározott objektumokat, például gyalogátkelőt, lépcsőt, ajtót, buszmegállót, ülőhelyet stb. megkeresve segíti gazdája tájékozódását.
A biztonságos és gyors közlekedés mellett, a társadalmi beilleszkedésben is folyamatos támogatást nyújtanak a látássérülteknek. Ez a különleges tudás a kiképzők és kiképzőközpontok kemény munkájának eredménye.

A RailCert Hungary Kft. megfelelőségértékelési tevékenységében a követelmények teljesítése és a célkitűzések elérése mellett tette le névjegyét, elhivatott a vasúti közlekedésben megteremteni az esélyegyenlőséget azáltal, hogy szigorúan megköveteli és betartatja a hazai vasúti projektek összes szereplőjével a jogszabályi előírásokat és az érintettek által megfogalmazott ajánlásokat, különös tekintettel a 2016/797/EU Irányelvre, amely a „hozzáférhetőséget” az Európai Unión belüli vasúti rendszer alapvető követelményeként határozza meg, illetve a 1300/2014/EU Rendeletre, amely az uniós vasúti rendszernek a fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű személyek általi hozzáférhetőségével kapcsolatos átjárhatósági műszaki előírásokról szól (PRM ÁME). Mindezen követelmények betartása lehetővé teszi a vakok és gyengénlátók akadálytalan és zavartalan közlekedését.

Annak érdekében, hogy a szakma szereplői komoly hangsúlyt és erőfeszítéseket tegyenek
a vasúti közlekedés hozzáférhetőségéért, a RailCert Hungary Kft. tavaly
– a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országot Szövetségével együttműködésben – a Vakvezető kutya kiképző programot támogatta
a szemléletmód formálása és az elfogadottság növelése jegyében.

Csatlakozzunk együtt a MVGYOSZ hitvallásához:
„Együtt formáljuk élhetőbbé a világot!”